Δημήτρης Τζιώτης: «Πάμε για ένα νέο ΠΑΣΟΚ, μια νέα πολιτική»
Συνέντευξη στον Ζούμπο Θοδωρή
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κίνημα, ο Δημήτρης Τζιώτης, ο υποψήφιος για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ που δεν του επετράπη τελικά να συμμετέχει στην διαδικασία του εκλέγεσθαι παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στην “InPress”. Μέσα από μια συνάντηση που διήρκεσε πάνω από μια ώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ο Δημήτρης Τζιώτης απαντάει με ειλικρίνεια για όλα, για την προσωπική του ζωή, την καριέρα του, την πολιτική του φιλοσοφία, την στάση ζωής, την κυβερνητική πολιτική, το Σκοπιανό, το ΠΑΣΟΚ, την εκλογική διαδικασία και ποιον θα στηρίξει.
Κύριε Τζιώτη, μιλήστε μου καταρχήν για εσάς και την σταδιοδρομία σας μέχρι τώρα. Ποιος είναι ο Δημήτρης Τζιώτης;
Είναι 37 χρονών και ελεύθερος. Έχω κάνει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα διοίκηση επιχειρήσεων στο Αμερικάνικο κολέγιο. Ακόμα, έχω κάνει διαχείριση πολιτικών εκστρατειών στο Fletcher school of law & diplomacy και μεταπτυχιακά στη διαχείριση Ολυμπιακών αγώνων. Είμαι διευθύνων σύμβουλος της Cleverbank, μια εταιρεία που ίδρυσα ο ίδιος και η οποία κάνει στρατηγική, κάτι που για πρώτη φορά εισήγαγε η συγκεκριμένη εταιρεία στην Ελλάδα. Πριν φτιάξω την Cleverbank είχα την στρατηγική της διεκδίκησης των Ολυμπιακών αγώνων. Με το που τελειώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πήγα στην ομάδα του Τόνι Μπλερ, στο think tank, την ίδια ομάδα ανθρώπων που έφτιαξε το Διαδίκτυο και τον τρίτο δρόμο στην Μεγάλη Βρετανία. Αυτοί οι άνθρωποι έκατσαν να βρουν τις κοινωνικές επιπτώσεις των τεχνολογικών εξελίξεων.
Ασχολείστε με τον αθλητισμό; Τι ομάδα είστε;
Εγώ είμαι Παναθηναϊκός, γιατί πιστεύω στην ιδέα του Παναθηναϊκού. Δεν είμαι Παναθηναϊκός πριν από κάθε ματς με βάση την πρόβλεψη ποιος θα κερδίσει. Ποδόσφαιρο έπαιζα κι ακόμα παρακολουθώ. Είμαι Παναθηναϊκός, αλλά δεν πηγαίνω πολύ στο γήπεδο. Είναι ευαίσθητο το θέμα του Παναθηναϊκού. Ο πατέρας μου υπήρξε για 25 χρόνια στο Δ.Σ. Επαγγελματικά, όμως, συνεργάζομαι με τον Ολυμπιακό. Δεν έχω επαγγελματικά ταμπού. Αυτήν την πρόταση δέχθηκα επαγγελματικά και την ανέλαβα.
Ποια είναι η πολιτική σας φιλοσοφία;
Στην Ελλάδα χάσαμε την βιομηχανική επανάσταση. Επομένως δεν παράγουμε πρωτογενώς. Αντιγράφουμε και εισάγουμε. Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Σύμφωνα με τον Μαρξ όλα αλλάζουν, όταν αλλάζουν οι παραγωγικές δομές. Ο τρόπος που παράγουμε. Πρέπει να αλλάξει το κοινωνικό και πολιτικό οικοδόμημα. Εμείς τώρα αυτήν τη στιγμή λέμε ότι την βιομηχανική επανάσταση την χάσαμε και μας φταίνε οι Τούρκοι. ΟΚ. Από δω και πέρα, όμως, θα είναι δικό μας λάθος, αν χάσουμε την μεταβιομηχανική επανάσταση. Είμαστε μια από τις 25 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Αφού, λοιπόν, αλλάζουν οι παραγωγικές δομές, εμείς οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις. Αυτό είναι το σχέδιο που πρέπει να κάνουμε για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ, εφόσον πιστεύουμε ότι υπάρχει σοσιαλισμός (σοσιαλισμός είναι το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε), πρέπει να σεβαστούμε τη βασική Μαρξιστική αρχή και να αλλάξουμε πρώτα τις παραγωγικές δομές, να τις πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση που θέλουμε, ούτως ώστε να αλλάξουμε το κοινωνικό επίπεδο μας και στη συνέχεια το πολιτικό μας επίπεδο. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα! Ειδάλλως προσφέρουμε το ίδιο πολιτικό προϊόν που προσφέρει και η Δεξιά. Κοινωνική πολιτική σε όλο τον κόσμο κάνει και η Δεξιά. Τώρα, αν δώσουμε 0,2% ή 0,4% πάνω από τον Καραμανλή, δεν έγινε και τίποτα. Δεν βρίσκει λόγο ο πολίτης να πει ότι είμαι ΠΑΣΟΚ, να πιστέψει στην ιδεολογία μας. Και έτσι οδηγούμαστε στις εκλογές με ένα διακύβευμα προσώπων. Όχι! Ένα σοσιαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι διακύβευμα ιδεών.
Από πότε ασχολείστε με την πολιτική;
Πάντα ασχολούμουν με την πολιτική. Υπήρξα πρόεδρος στο μαθητικό συμβούλιο του Κολεγίου Αθηνών. Η τότε μαθητική κοινότητα του Κολεγίου Αθηνών αποτελούνταν από 85% Νεοδημοκράτες. Εγώ τότε είχα το θάρρος να πω ότι κατεβαίνω για πρόεδρος ως ανεξάρτητος. Και εξελέγην! Το 1988 μάλιστα που η ΜΑ.ΚΙ. είχε απόλυτη παντοδυναμία. Θα ήθελα μάλιστα να επισημάνω ότι ποτέ δεν υπήρξα Ο.Ν.ΝΕ.Δίτης. Αυτή η παρεξήγηση ότι βρισκόμουν κάποτε σε αυτόν τον χώρο έχει περάσει από την εποχή του Κολεγίου Αθηνών, καθώς τότε επειδή ήμουν πρόεδρος σε ένα «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας, νόμιζε ο κόσμος ότι πρόσκειμαι σε αυτόν τον χώρο.
Από πότε είστε στο ΠΑΣΟΚ;
Στο ΠΑΣΟΚ γράφτηκα το 2004, την ημέρα που ψήφισα τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρόεδρο του κινήματος. Αυτό το έπραξα με την προσδοκία του «άλλαξε τα, όλα»! Με την προσδοκία της επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα κόμματα έχουν ολοκληρώσει με την σημερινή τους δομή, την προσφορά τους στην κοινωνία. Όσα λένε είναι βαρετά και δεν ικανοποιούν κανένα. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει βαρετό. Η κοινωνία το λέει. Το κίνημα δεν ικανοποιεί τον σκοπό της σύστασης του. Το ΠΑΣΟΚ θα πάψει να είναι βαρετό, όταν θα είμαστε επικρατούσα δύναμη στις φοιτητικές παρατάξεις. Αν καταφέρουμε να κατακτήσουμε την πολιτική ηγεμονία στην φοιτητική κοινότητα, τότε θα έχουμε πετύχει τον πρώτο στόχο μας. Όταν την πολιτική ηγεμονία στους χώρους δημιουργίας, στα πανεπιστήμια την έχει η Δεξιά, τότε κάτι δεν πάει καλά σε ένα σοσιαλιστικό κίνημα. Νεανικό κίνημα πρέπει να είμαστε κι όχι ένα κίνημα καθεστωτισμού! Αυτό διαφαίνεται στην νεολαία. Η αριστερά πρέπει να είναι νεανικό κίνημα.
Είσαστε πάντοτε ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ;
Έχω ψηφίσει Λευκό και Συνασπισμό κάποια εποχή. Η ψήφος είναι μυστική και δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο. Είμαι αρκετά ανοιχτός, πιστεύω! Πάντοτε κινούμουν στον χώρο της αριστεράς με την ευρεία έννοια.
Προς τα πού οδεύει τώρα το ΠΑΣΟΚ;
Η πολιτική των δημοσκοπήσεων είναι σαν πρόβλεψη στοιχήματος. Αυτή η πολιτική του ώριμου φρούτου, στην οποία έχει υποπέσει και το ΠΑΣΟΚ, είναι σαν μια πρόβλεψη στοιχήματος. Το κόμμα, το οποίο θα είμαι, θα είναι αυτό που έχει την μεγαλύτερη προσδοκία νίκης. Αυτό, όμως, δεν είναι σοσιαλισμός! Παίζουμε στο γήπεδο της Δεξιάς, στο γήπεδο της φιλελεύθερης παράταξης, αν κρατήσουμε την ίδια οικονομική λογική. Πρέπει να αλλάξουμε την λογική μας για την οικονομία, για να μπορέσουμε να έχουμε μια διαφορετική προοπτική. Αν δεν μπορέσουμε να παράγουμε περισσότερο πλούτο, για να δώσουμε περισσότερα στην κοινωνία, δεν κάνουμε τίποτα! Τις προβλέψεις αυτές σε όλες τις στρατηγικές που έχω καταθέσει στο ΠΑΣΟΚ, τις έχω κάνει από το 2004. Το γεγονός ότι θα φτάσουμε σε αυτήν την ανάγκη της ιδεολογικής αναζήτησης, το έχω καταθέσει πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Παράλληλα, έχω βεβαιωθεί στον απόλυτο βαθμό όσον αφορά τις εξελίξεις που ακολούθησαν.
Ποια η προσφορά σας στο ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές;
Δεν ζήτησα καμιά θέση. Το μόνο που ζήτησα ήταν να κατέβω στην Βουλιαγμένη και πήρα 35%. Το ζήτησα αυτό, γιατί είναι η πιο δύσκολη περιφέρεια για το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Ποτέ ξανά δεν είχε κατέβει το ΠΑΣΟΚ στην Βουλιαγμένη. Εκεί που δεν τόλμησε ποτέ κανείς να κατέβει, εγώ πήρα την πρωτοβουλία, στην πιο δύσκολη κοινωνία για το Κίνημα σε όλη την Ελλάδα, να κατέβω εγώ. Διαλέγω τα δύσκολα, όχι τα εύκολα. Ζήτησα να αλλάξω το πιο δύσκολο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, εκεί που δεν τόλμησε ποτέ κανείς να πάει. Την ημέρα που ο συνδυασμός μας πήρε 35%, το νομαρχιακό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ πήρε 9%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές πήρε 23%! Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ξαναπάρει 35% ούτε αντιπολίτευση στον δήμο.
Τι φταίει στο ΠΑΣΟΚ;
Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ένα σύστημα παραπολιτικής εξουσίας που την αναπαράγει αρνητικά, επειδή φοβάται την αλλαγή. Για αυτό το παραπολιτικό καθεστώς μες στο ΠΑΣΟΚ η αλλαγή έγινε το 1974. Η αλλαγή, όμως, πρέπει να επαναληφθεί. Αυτοί από την αλλαγή ζούνε το μνημόσυνο της 30 χρόνια μετά. Αυτοί οι φορείς της παραπληροφόρησης και της παραπολιτικής αλήθειας δεν μπορούν να δεχτούν την αλλαγή. Η φιλελεύθερη ιδεολογία αποδέχεται την φυσική κατάσταση του ανθρώπου, την υπερίσχυση του δυνατότερου. Η προοδευτική ιδεολογία είναι μια διανοητική και πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου. Παραδέχεται, δηλαδή, ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι μια ζούγκλα, αλλά εμείς ως άνθρωποι οφείλουμε να εγκαθιδρύσουμε μια δικαιότερη κοινωνία από την φυσική αδικία.
Τι γνώμη έχετε για την Νέα Δημοκρατία;
Όσον αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο Καραμανλής κάνει τη δουλειά του. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ήταν ότι κατηγόρησε τον Καραμανλή. Η δουλεία του είναι αποδεκτή, δεν έπρεπε να επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή. Αυτό έδειχναν όλες οι έρευνες. Όταν δεν έχεις τι να πεις, τότε ασχολείσαι με τα πρόσωπα. Όταν έχεις ιδέες, ασχολείσαι με τις ιδέες. Το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να εκφράσει πολιτικό λόγο. Κάποιοι ερμήνευσαν λάθος τις έρευνες προς τον πρόεδρο, ενώ τα στοιχεία ήταν ξεκάθαρα.
Ποια η γνώμη σας για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποδεκτά για αυτό που είναι, αλλά τίποτα παραπάνω. Έχουν περισσότερα προβλήματα από το ΠΑΣΟΚ. Ο Λαζόπουλος έχει πει πολύ έξυπνα για το ΚΚΕ ότι είναι ένα εργοστάσιο που έχει κλείσει, αλλά κρατάει ακόμα την αντιπροσωπεία. Η κοινωνία ζητά κάτι διαφορετικό. Όταν δεν το βλέπει θετικά, αντιδρά αρνητικά. Για μένα οι ψήφοι του ΛΑ.Ο.Σ. ήταν ψήφοι διαμαρτυρίας. Εγώ προσωπικά δεν είμαι υπέρ της ψήφου διαμαρτυρίας, αλλά υπέρ της θετικής ψήφου.
Ποια η γνώμη σας για το εθνικό μας θέμα, το Σκοπιανό;
Πρόκειται για μια τεράστια πολιτική ευθύνη όλων. Η ουσία του ζητήματος ήταν η κατοχή στην παγκόσμια συνείδηση του ονόματος «Μακεδονία» ως ελληνικό. Αυτήν την στιγμή ποιος πιστεύει στην ανθρωπότητα ότι η Μακεδονία είναι ελληνικός όρος; Δυστυχώς, το μεγάλο παιχνίδι της στρατηγικής είναι χαμένο. Για 15 χρόνια το μόνο που ενδιέφερε την πολιτική μας ηγεσία ήταν το πολιτικό κόστος. Έπρεπε να πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις σε επίπεδο στρατηγικής από την πρώτη στιγμή. Έπρεπε πρωτίστως να κατοχυρώσουμε την αντίληψη της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε ποιον ανήκει ο όρος «Μακεδονία». Τώρα έχουμε φτάσει να διεκδικούμε το αυτονόητο και να θεωρούμαστε εμείς γραφικοί. Δυστυχώς, αυτά τα είχα προβλέψει εδώ και 15 χρόνια. Το παιχνίδι είναι πια χαμένο και συνεχίζουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο! Αυτό που για 3000 χρόνια ήταν δικό μας και το απωλέσαμε μέσα σε 15 χρόνια. Έπρεπε να ξεκινήσουμε μια παγκόσμια στρατηγική για την αναγνώριση του ονόματος «Μακεδονία» ως ελληνικό.
Ποιον θα ψηφίσετε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή;
Είπα από την πρώτη μέρα ότι στηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου. Κατέβηκα, γιατί έπρεπε να εκφραστούν οι νέοι άνθρωποι. Η κίνηση μου ήταν κυρίως συμβολική.
Πως θα χαρακτηρίζατε την διαδικασία εκλογής; Γιατί τελικά δεν είστε υποψήφιος;
Είμαι θιασώτης της συμμετοχικής δημοκρατίας, όπως ακριβώς είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Εγώ την διαδικασία την έφτασα μέχρι το τέλος. Δυστυχώς, όμως, δεν μου επετράπη να κατέβω, ούτε καν να μιλήσω στο εθνικό συμβούλιο. Θέλω να επισημάνω ότι έχω συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές. Το 10% των μελών. Τις έχω καταθέσει! Από εκεί και πέρα είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ…Σέβομαι τα όργανα και το ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση μου ήρθε, για να προσθέσει, όχι για να δημιουργήσει πρόβλημα. Εγώ ότι απαιτούνταν σύμφωνα με το καταστατικό, το έχω κάνει. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του ΠΑΣΟΚ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Η τιμή δεν είναι μόνο στο πρόσωπο μου, αλλά προς όλη τη νέα γενιά, την ανάγκη ανανέωσης. Έχουμε ως γενιά την ηθική και πολιτική υποχρέωση από την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου να συνεχίσουμε, για να τα αλλάξουμε όλα. Η διαδικασία είναι πρωτοποριακή. Είναι μια μεγάλη ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο κίνημα στην Ευρώπη που εισήγαγε αυτό το σύστημα. Θα είμαι ικανοποιημένος από την συμμετοχή των μελών και φίλων, αν ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.
Ποια η γνώμη σας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο;
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα αξιόλογο στέλεχος, τον οποίο σέβομαι απόλυτα. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόβλημα προσώπων. Έλλειψη πολιτική έχει. Όταν υπάρχει έλλειμμα πολιτικής, η σύγκρουση γίνεται στα πρόσωπα.
Ποια είναι η προσωπική σας φιλοδοξία;
Η φιλοδοξία μου είναι να συμβάλω στην αλλαγή. Δεν θέλω να έχω κάποιο ηγετικό ρόλο. Η συμμετοχή και μόνο μου δίνει ικανοποίηση. Δεν αρνούμαι την ευθύνη μου, αλλά δεν είναι αυτό που με συγκινεί. Δεν μου αρέσει να βγαίνω προς τα έξω. Με είχατε ακούσει ποτέ για την δουλεία που έκανα στους Ολυμπιακούς αγώνες; Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις.
Διαφέρει ο τρόπος ζωής σας από αυτόν του μέσου Έλληνα;
Ο τρόπος ζωής μου δεν διαφέρει από αυτόν του μέσου Έλληνα. Δουλεύω πάρα πολύ, σχεδόν 15 ώρες την ημέρα. Αυτή η ιστορία για το Life style έχει βγει από το παραπολιτικό ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια δημοσιεύματα σχετικά με εμένα και το αυτοκίνητο κι όλα αυτά είχαν βγει στα ίδια έντυπα κι όταν κατέβηκα για δήμαρχος Βουλιαγμένης. Είναι εσωτερικό το θέμα. Με έχετε δει ποτέ σε δεξιώσεις και σε κότερα; Δεν μου πληρώνει κανείς τα υπάρχοντά μου. Το έβγαλα από τη δουλεία μου. Εκφράζω απόλυτα τον μέσο Έλληνα, ο οποίος θέλει ένα καλό αυτοκίνητο. Τώρα, αν οι συντροφοί μου θέλουν να το αλλάξω με κάτι λιγότερο πολυτελές, θα το κάνω ευχάριστα, εφόσον διαλέξουν κι αυτοί να αλλάξουν τα πολυτελή αυτοκίνητά τους, τη στιγμή μάλιστα που τους τα πληρώνει το κράτος. Δε ζητάω τίποτα, δεν δίνω και τίποτα. Να προσφέρω θέλω. Δεν θα παραδώσω την ποιότητα της ζωής μου.
Πως θα θέλατε να κλείσουμε αυτήν τη συνέντευξη;
Θα ήθελα να τονίσω ότι το 70% των Ελλήνων έχει πλήρη κατανόηση των προβλημάτων. Η αντιμετώπιση τους χρειάζεται κοινή λογική, την οποία διαθέτει ο μέσος Έλληνας. Πρέπει να αντιληφθούμε αυτό που λέει η κοινωνία. Πάμε, επιτέλους, να φτιάξουμε κάτι καινούριο!
Friday, November 09, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment