Monday, April 16, 2007

Για το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ

ΠΟΙΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΣΠΕΑΘ;
Αθήνα, 16/4/2007
Είκοσι μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της «επένδυσης» -καθ΄ υπόδειξη της κυβέρνησης- από το ΤΣΠΕΑΘ 130 εκατομμυρίων ευρώ (20% των αποθεματικών του Ταμείου) στο «δομημένο» ομόλογο της Credit Agricole (;;) και της διαβόητης «Τρωύλος», τα Σωματεία μας συνεχίζουν να σιωπούν εκκωφαντικά. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολύ πιεστικά:
* Ο κύριος Καπράνος στις 3 Απριλίου ενώπιον του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ υποσχέθηκε να παραδώσει στην Ενωση «επειγόντως» τα πλήρη στοιχεία για την αγορά του ομολόγου. Δεκαπέντε ημέρες μετά κι ενώ όλα τα ρεπορτάζ βουίζουν για πρωτοφανές σκάνδαλο, εξακολουθεί να σιωπά «σεμνά και ταπεινά». Μέχρι πότε θα γίνεται ανεκτή η απόκρυψη;
* Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ζήτησε δημοσίως, έστω και καθυστερημένα, την παραίτηση Καπράνου. Στη συνεδρίαση όμως του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ στις 12 Απριλίου κάτω από την πίεση της παράταξης Τσαλαπάτη, αναδιπλώθηκε, κάνοντας λόγο για «προσωπική άποψη», επιβεβαιώνοντας έτσι την προηγουμένη θέση της γνωστής πλειοψηφίας των «έξι» του Δ.Σ που δεν έθετε θέμα απομάκρυνσης Καπράνου. Μέχρι πότε τα Σωματεία μας θα ανέχονται να παραμένει επικεφαλής των υπηρεσιών του ΤΣΠΕΑΘ ο άνθρωπος που υποθήκευσε το 20% των αποθεματικών του Ταμείου για 20 χρόνια μέσα από τη σκοτεινή συμφωνία του «δομημένου»; Μέχρι πότε οι παρατάξεις του Σόμπολου – Τσαλαπάτη θα καλύπτουν τον κύριο Καπράνο;
* Η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ, μετά από πολλές παλινωδίες, υιοθέτησαν- τουλάχιστον στα χαρτιά- το αίτημα για την άμεση επιστροφή των 130 εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του ΤΣΠΕΑΘ. Είκοσι μέρες μετά δεν έχουν προχωρήσει σε KAMIA ενέργεια για την πρακτική διεκδίκηση αυτού του αιτήματος. Ποιός παίζει με το μέλλον των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων;
* Αλλες Ενώσεις εργαζομένων που στηρίζονται ασφαλιστικά στην είσπραξη αγγελιόσημου (π.χ. ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΠΗΝ…) έχουν επισήμως ζητήσει τη διασωματειακή συνεργασία για την επεξεργασία μιας ενωτικής, καίριας και άμεσης απάντησης του κλάδου. Ποιός και γιατί εμποδίζει την συγκρότηση ενωτικού μετώπου των εργαζομένων σε ένα θέμα τόσο κρίσιμο όσο το ασφαλιστικό;
Η παράταξη μας, από την πρώτη στιγμή με ανακοίνωσή της από τις 29 Μαρτίου, έχει προτείνει
Α. Την καθαίρεση Καπράνου και την αντικατάστασή του από συνάδελφο που θα υποδείξουν οι Ενώσεις με πρώτο καθήκον τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου.
Β. Τη διεκδίκηση, με συγκεκριμένες πολιτικές και απεργιακές κινητοποιήσεις της επιστροφής (εντόκως) των 130 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο μας.
Γ. Την άμεση σύγκλιση του Διασωματειακού των Ενώσεων του Τύπου και ΜΜΕ για στο θέμα, συνδέοντας ταυτόχρονα τα αιτήματα για το ασφαλιστικό με τα εργασιακά (απολύσεις, τήρηση ΣΣΕ κ.α) και την υπεράσπιση της αντικειμενικής και έντιμης πληροφόρησης.
Στην κατεύθυνση αυτή επιμένουμε και προειδοποιούμε ότι το σκάνδαλο των «δομημένων» είναι τόσο εξόφθαλμο που δεν κουκουλώνεται.
Υ.Γ: Αντ’ αυτών, η παράταξη Τσαλαπάτη προσπαθεί να αποκρύψει την απόλυτη σύμπλευσή της με του καπράνους με μια ακόμα βρόμικη επίθεση εναντίον μας σε συνεργασία με τους μεγαλοεκδότες με τους οποίος συναλλάσσεται. Οι γίγαντες των απεργιακών αγώνων πούλησαν και πάλι στον Ταρζάν και τη Μαύρη Τρύπα σενάριο με «κότες».
Καλό το παραμύθι τους, μόνο που πλέον προκαλεί γέλια. Αλλωστε κάποτε θα πρέπει να μας εξηγήσουν με ποιές «εξυπηρετήσεις» προς τους εκδότες αυτού του είδους ανταλλάσσουν αυτά τα πληρωμένα δημοσιεύματα κατά της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος».

«ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»

No comments: