Saturday, June 16, 2007

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΥΤΗΡΙΟΥ ΜΟΛΥΒΔΟΥ

ΣΤΟ ΣΤΑΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αναστέλλεται η λειτουργία του Χυτηρίου Ανάκτησης Μολύβδου της εταιρίας Αφοι Βαφειάδη και ΣΙΑ Ο.Ε που βρίσκεται στο Στανό Χαλκιδικής ύστερα από προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Στανό, είχε προκαλέσει από την αρχή την ανησυχία των κατοίκων. Οι ανησυχίες εστιάζονται στην υποβάθμιση της μέχρι τώρα αμόλυντης αυτής περιοχής και στους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων από τα άκρως επικίνδυνα απόβλητα της χύτευσης του μολύβδου. Ο τοξικότατος μόλυβδος είναι γνωστό ότι έχει ολέθριες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά για τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Και ο Στανός είναι το χωριό με το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών και τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες της χώρας.

Επιπλέον η δραστηριότητα χωροθετείται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, αφού πολύ κοντά υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, βιολογικές καλλιέργειες σιτηρών και καταφύγια θηραμάτων. Μάλιστα η περιοχή είναι σε καθεστώς προστασίας, αφού βρίσκεται στην Γ΄ ζώνη της συνθήκης Ramsar που αφορά τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

Πριν από λίγους μήνες, η εν λόγω επιχείρηση είχε υποβάλει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για να κάνει μηχανολογική και κτιριακή επέκταση , ώστε να αυξήσει την παραγωγή από 2 τόνους μολύβδου την εβδομάδα σε 10 τόνους την ημέρα!!!

Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση και δυναμική με αποτέλεσμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια με τη σειρά της να μην εγκρίνει την επέκταση. Ταυτόχρονα γίνεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή της άδειας λειτουργίας του χυτηρίου που δόθηκε από τη Νομαρχία.
Στις 6/6/2007, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διέταξε προσωρινά

«την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων μέχρι την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής».

Η απόφαση αυτή δικαιώνει τους αγώνες των κατοίκων , ωστόσο όμως δεν επαναπαύονται μέχρι να ακυρωθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας.


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

No comments: